ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ!

Σας καλούμε να επικοινωνήσετε με την επιτροπή αγώνα για να ενημερωθείτε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946337330
Ιστολόγιο: http://epalkoredufight.blogspot.gr
Email: epalkoredufight@gmail.com

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση για την κατάργηση ειδικοτήτων και τις απολύσεις

 Με το νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο 2013, οι μαθητές των ΕΠΑΛ όλης της Ελλάδας θα βρουν το Σεπτέμβρη πολλά εργαστήρια κλειδωμένα, χιλιάδες καθηγητές απολυμένους, σε σχολεία αμφίβολης υγιεινής και αφύλακτα, καθώς απολύονται και οι φύλακες, ενώ απειλούνται οι καθαριστές. Οι χιλιάδες μαθητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν (κυρίως των τομέων Υγείας, Αισθητικής, Γραφιστικής, αλλά και άλλων) θα εξαναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο, ή να συνεχίσουν σε γενικό λύκειο, ή στα ΙΕΚ, όπου θα πληρώνουν δίδακτρα και δε θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου, ή να αλλάξουν ειδικότητα. Επίσης, καθώς έτσι συρρικνώνονται τα ΕΠΑΛ, κάποια σχολεία θα κλείσουν, επιπλέον καθηγητές θα απολυθούν, κι άλλες ειδικότητες θα καταργηθούν, και γίνεται βέβαιο ότι και φέτος δε θα διδαχθούν βασικά μαθήματα, όπως έγινε πέρσι με εκατοντάδες κενά, που το κράτος ποτέ δεν κάλυψε. Δηλαδή, εκτός από τους μαθητές και τους εργαζόμενους, που πετιούνται άμεσα στο δρόμο, κινδυνεύουν σε λίγες εβδομάδες να πεταχτούν στο δρόμο και άλλοι μαθητές και καθηγητές, από άλλες ειδικότητες, ή να μείνουν μόνο για φέτος σε λειψά σχολεία που θα δίνουν λειψά απολυτήρια.
Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις για το Τεχνολογικό Λύκειο, θα αλλάξουν τα πάντα και οι μαθητές θα είναι λίγες ώρες στο σχολείο και πολλές έξω από αυτό, μαθητευόμενοι σε κάποια δουλειά, χωρίς μισθό ούτε ασφάλιση, και φυσικά με λειψή μόρφωση και αγωγή. Αντί για ολοκληρωμένη μόρφωση σύμφωνη με την επιστημονική πρόοδο και τις αυξημένες ανάγκες του εργαζόμενου λαού, τα σχολεία θα δίνουν μόνο την εκπαίδευση που ζητούν οι επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές. Ακόμη, με το νέο νόμο καταργούνται μια σειρά από δικαιώματα και υποβιβάζεται αυτόματα ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Τα παιδιά μας θα είναι μια ζωή φτηνοί, ελαστικοί και υποταγμένοι μαθητές (εργαζόμενοι), που θα διεκδικούν το πολύ μια εκδρομή, αλλά όχι καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερη κοινωνία. Που θα μπορούν καλά να βιδώνουν και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, αλλά δε θα έχουν ιδέα για τον κόσμο τους και πώς να τον βελτιώσουν.
Τα ίδια και χειρότερα για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), αλλά και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, που, πέρα από το κλείσιμο ειδικοτήτων, μετατρέπονται σε κέντρα υποστήριξης των μαθητών, που θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε συνήθη σχολεία χωρίς καμία σχετική υποδομή. Κάποια από αυτά τα παιδιά απλά δε θα ξαναπάνε σε κανένα σχολείο. Στην πράξη, τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής οδηγούνται σε κλείσιμο και οι μαθητές τους πετιούνται στον Καιάδα της αμορφωσιάς. Αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία παρατηρούνται περικοπές βασικών δαπανών, στοίβαγμα μαθητών σε τεράστια τμήματα, έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, μεταφορές μαθητών σε μακρινά σχολεία, λόγω συγχώνευσης ή κλεισίματος τμημάτων ή ολόκληρων σχολείων. Κι ακόμη εκατομμύρια οι άνεργοι, κόβονται μισθοί και συντάξεις, κλείνουν νοσοκομεία, ακριβαίνουν τα φάρμακα, το ρεύμα, τα καύσιμα και τα εισιτήρια, χρεοκοπεί το κράτος. Με ή χωρίς μνημόνιο, μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς Ευρώ, σε όλες τις χώρες οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, όχι λόγω των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, των μεταναστών ή άλλων σκοτεινών δυνάμεων, αλλά λόγω της πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, που καταστρέφει την εκπαίδευση.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες σε συμμαχία και συντονισμένη δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους και συνταξιούχους, μέσα από τα σωματεία τους, για να υπερασπίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και τα δικαιώματα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής, που σαρώνονται για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις εκπαιδευτικών, φυλάκων, καθαριστών.
  • ΟΧΙ στο κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων, ειδικοτήτων ή σχολείων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μείωση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.
  • Μαζικοί διορισμοί και κονδύλια για τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Δωρεάν μετακινήσεις και σίτιση.
  • Ενιαία δωδεκάχρονη υποχρεωτική δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και όχι για την αγορά.
Σας καλούμε να επικοινωνήσετε με την επιτροπή αγώνα για να ενημερωθείτε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.
Τα μέτρα της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά!
Δύναμή μας η οργάνωση και η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού.

Κορωπί, 13 Αυγούστου 2013

Επιτροπή Αγώνα 1ου ΕΠΑΛ Κορωπίου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6994800598, 6946340032, 6938737002
Email: epalkoredufight@gmail.com